Finny & Mac in Hindeloopen

Finny & Mac kijken hoe de donkere wolken zich boven het IJsselmeer verzamelen. Best wel spannend! Zou het gaan stormen?

Gelukkig hebben ze hun warme mantels aan. Met grote mutsen, waar hun muizenoren de ruimte hebben als het gaat regenen. En óp die mantels is ook ruimte voor… De Friese vlag!

Kijk, zo kun je als muisje voor de dag komen in Hindeloopen!

Wat een mooie haven! Zouden hier ook piratenschepen komen?
Finny en Mac klauteren naar boven om te kijken wat er op het bord bij de haven staat. Misschien staat er wel iets over piraten op?

Nee, geen piratenboten in Hindeloopen. Maar wel veel mooie vissersboten.

‘Kijk Finny!’ Mac wijst naar het dorpje Hindeloopen in de verte. ‘Dat is een sluis!’
Finny kijkt Mac vragend aan. ‘Wat is een sluis?’
‘Ik zal het laten zien, kom!’ Mac trippelt vrolijk naar de sluis toe. Finny volgt nieuwsgierig.

‘Kijk!’ piept Mac. ‘Achter die deuren staat het water hoger. Ze houden het water tegen. Aan de andere kant zijn ook deuren. Als er een boot aan komt, gaan de deuren open. De boot vaart door de deuren. Dan gaan de deuren dicht en dan kan laat de sluiswachter het water zó stromen, dat de boot op de goede hoogte komt. En de sluis beschermt ook tegen het wilde zeewater als het stormt!’ Mac kijkt opzij en ziet dat Finny helemaal niet oplet.

‘Hee Finny PIEP! Ik ben iets uit aan het leggen, luister je wel?’ Het blijft stil, dus Mac draait zich ook om. Wat ziet Finny?

‘Volgens mij gaat het stormen Mac! Het wordt zó donker!’ Finny ziet een beetje bleek om de neus.
Inderdaad… die wolken zijn niet voor de poes!

Voorzichtig trippelen de muisjes over de steiger. Gelukkig zijn er nog geen grote golven, anders zouden ze zó het water in spoelen!

Maar Finny & Mac hebben iets anders gezien. Iets waardoor ze zich een beetje veiliger voelen. Ook al komen er donkere, dreigende wolken aan.

Weet je wat ze ontdekt hebben? Het reddingboothuisje van Hindeloopen!

‘Als de golven ons wegspoelen, komt de reddingsmaatschappij ons redden, joePIEP!’ piepen Finny & Mac in koor.

Oei… Ik weet iets dat de muisjes niet weten…

Er zit geen reddingsmaatschappij meer in dit huisje, maar een winkeltje dat vandaag toevallig niet open was.

Maar, geen zorgen! Natúúrlijk heeft de reddingsmaatschappij een reddingsstation in Hindeloopen. En het is zelfs véél groter dan dit kleine huisje, dus ze kunnen iedereen veilig houden. Op het water en op het land!

Vrolijke groetjes,
Sandra

De beste stuurmuizen zitten aan boord

Zoals jullie misschien in het vorige verhaaltje hebben gelezen, willen Finny & Mac héél graag varen. En dan is het een feest als je de volgende ochtend naar buiten loopt en je ziet…

Een boot!

De bekertjes aardbeienlimonade worden vlug leeg gedronken. Geen tijd te verliezen!

Vlug de klompjes en zwemvesten aan. Ze hebben zelfs een reddingsboei meegenomen!
Zouden ze bang zijn dat de reddingsvesten niet goed genoeg zijn na al die Friese kaasjes van gisteren?

Klepper-de-klep-klap! Finny & Mac trippelen over de steiger naar de boot. Het is een sloep. Je kunt lekker beschut zitten onder de kap. Een goede bescherming tegen regen, wind en veel zon. En overvliegende roofvogels natuurlijk!

Maar Finny & Mac gaan niet onder de kap zitten. Natuurlijk niet. Avontuurlijke muisjes gaan naast de stuurman zitten! En er wordt heel wat afgePIEPt.

‘Hee PIEP! Dat kan ik ook!’ roept Mac. ‘In onze auto zit ook zo’n stuur.’ Mac beweegt met zijn pootjes alsof hij de sloep aan het besturen is.
Finny is eerst nog wat stil. Hij klemt de reddingsboei stevig tussen zijn pootjes. Iets later lijkt Finny zich een stuk beter te voelen. De muisjes staan met zijn tweetjes bovenop de routekaart te springen.

Onze stuurmuizen weten het zeker; we varen PIEP verkeerd!

Als we even niet opletten, hangen de twee muizenneefjes aan het stuurwiel.
‘PIEP ahoy!’ roepen ze in koor.

Ho ho ho, kleine muizenmannen. Dit is veel te gevaarlijk. Als jullie je stuurmuiskunsten uit willen proberen, dan doe dat maar op een muizenbootje. We plukken de muisjes van het stuurwiel af en zetten ze vóór op de sloep.

Al snel blijkt dat niet zo’n goed idee. Wát een herrie kunnen die twee maken!

‘PIEP PIEP! We moeten naar LINKS!’ piept Mac. ‘Nee PIEP! Naar rechts!’

Totdat het ineens héél spannend wordt. We varen recht op een brug af! Kunnen we daar wel onderdoor? Onze hond Toryn komt een kijkje nemen…

Geen zorgen muisjes. De brugwachter doet de brug voor ons open!

Wát een avontuur!

De rest van de tocht zijn onze stuurmuizen een stukje rustiger. Er wordt alleen gepiept als ze vinden dat we een langzamer bootje in moeten halen: ‘Volle kracht vooruit PIEP!’

Wat een mooie dag op het water!

Vrolijke groetjes,
Sandra

Finny & Mac in Leeuwarden

Toen we vertelden dat we naar Friesland gingen, wilden Finny & Mac héél graag mee! Ik denk dat ze graag een stukje Friese kaas willen proberen. Ze hebben voor het bezoek aan Friesland zelfs speciaal hun PIEP-kleine, KAAS-gele klompjes aan getrokken.

Natuurlijk bezoeken we de hoofdstad van Friesland; Leeuwarden. Finny & Mac vinden het daar muisachtig leuk en ik zie wel waarom. Jullie ook?

Even vlug op de foto met een paar grote klompen en dan klepper-de-klep-klap-klep rennen de muisjes weer weg. Volgens mij rennen ze naar de kaaswinkel; van een paar uur stil in de auto zitten krijg je honger!

We wandelen verder naar de Oldehove. Dat is een mooie, scheve toren en de trots van Leeuwarden. Finny vindt het maar raar dat de toren scheef staat. Hij laat aan Mac zien hoe moeilijk het is om lang scheef te staan; dan val je om! Wat als de toren óók om valt?

Finny wil graag een pootje helpen om de Oldehove weer recht te zetten:

Niet doen Finny! De mensen hier zijn trots op hun scheve toren. Het is juist bijzonder dat hij een beetje scheef staat. Ze houden hem goed in de gaten, hij valt heus niet om. Als alles recht zou staan in de wereld, dan zou dat héél saai zijn.

Opeens rent Mac weg. Wat heeft hij gezien? Een… leeuw?

‘JoePIEP!’ piept Mac. ‘Daarom heet het hier LEEUWarden!’
Finny kijkt ondeugend: ‘En ik durf de leeuw onder zijn tong te kriebelen!’

Ja ja, heel dapper Finny. Misschien moeten we een keer op bezoek gaan bij échte leeuwen. Volgens mij ren je dan héél hard weg op je kleine klompjes!

Weet je wat je ook kunt doen in Leeuwarden? Je kunt op zoek gaan naar mini mensjes! Dat zijn kleine poppetjes, die nog kleiner zijn dan Finny & Mac. De muizenneefjes zoeken graag mee. Ze rennen op hun klompjes door de straten terwijl ze naar mini mensje speuren.

‘Dáár!’ Finny wijst naar een kleurrijke muur.
Inderdaad! Daar staan een paar mini mensjes op de rand; ze lijken hard aan het werk te zijn.

De muisjes hebben geen geduld om lang te blijven kijken. Ze rennen door de straten, op zoek naar nog meer mini mensjes.

Het duurt niet lang of Finny en Mac vinden er nog meer. Nu in een gat in de muur:

Opeens hebben de muizenneefjes geen oog meer voor mini mensjes. Ze hebben iets anders gezien; water. En dat niet alleen. Bootjes!

‘Kijk nou Finny, je kunt hier varen!’

Prachtige boten in de grachten vanLeeuwarden

Mac en Finny zien zichzelf al op het dek staan.
Alletwee als kapitein natuurlijk. PIEP ahoy!

Hmmm…. Het zal moeilijk worden om dit uit hun muizenbolletjes te krijgen. Misschien moeten we even terug naar de kaaswinkel, anders springen ze nog aan boord bij vreemde mensen. En niet iedereen houdt van muisjes, ook al hebben ze mooie klompjes aan…

Wordt vervolgd!

Vrolijke groetjes,
Sandra

Een PIEP gelukkig nieuwjaar!

Finny & Mac wensen iedereen een PIEP gelukkig 2023, met heel veel… KAAS!

Het was gisteren een dolle boel in het muizenhuis van de neefjes. Er lag een grote kaas op tafel en ze hadden allemaal vriendjes uitgenodigd. En op het balkon lag… héél veel VUURWERK!

En zie je de kaart die Finny & Mac vast hebben? Die hebben ze gekregen van Angélique!
Finny & Mac weten nu al dat ze de volgende keer met Kerstmis wéér kaarten gaan schrijven. Want als je kaartjes stuurt, dan krijg je ook veel kaartjes terug!

Misschien heeft de kaart van Angélique ervoor gezorgd heeft dat de muisjes zoveel vuurwerk gekocht hebben. Gelukkig had Angélique ook geschreven dat ze voorzichtig moesten zijn. Gisteren waaide het erg hard. Dus de muisjes hebben alleen naar het mensen-vuurwerk gekeken en zelf niets afgestoken. Hun eigen vuurwerk bewaren ze voor een andere keer.

Tip van Finny & Mac; stop wat kaas in je oren, dan doen de harde knallen geen pijn! Ze zeiden er ook bij dat Kattenmormels éxtra kaas in de oren moeten stoppen. Mac lachte daar een beetje gemeen bij. Stoute muisjes! Ik denk dat het beter is dat NIEMAND kaas in zijn oren stopt!

Namens Finny, Mac én mij ontzettend bedankt voor alle mooie, grappige en lieve wensen op kaarten en in mailtjes. Maak er een mooi, vrolijk en lief jaar van.

Tot het volgende avontuur!

Vrolijke groetjes,
Sandra

Finny & Mac staan te trappelen

De muisjes zijn er helemaal klaar voor. Al heeft Mac volgens mij niet in de gaten dat je niet hoeft te likken aan kerstzegels… De zegel zit aan zijn nieuwsgierige muizenneus geplakt, hihi!

Sandra (Blauwruitje), Ed, Stephi, Akkelien, J.Schrover en Lizette; fijn dat jullie zo enthousiast reageerden!
Zouden jullie mij je adres kunnen mailen? Mijn mailadres vind je onder ‘contact

Hopelijk vinden de kerstkaarten van Finny & Mac in de decemberdrukte snel de weg naar jullie brievenbus.

Vrolijke groetjes,
Sandra

Finny & Mac versturen kerstkaarten!

Finny & Mac gaan binnenkort kerstkaarten schrijven!

Wil jij er ook eentje ontvangen, voor jezelf of voor iemand anders?
Plaats dan uiterlijk 18 december 2022 een reactie onder dit bericht.

Let op! De muisjes kunnen er maar 10 schrijven, anders krijgen ze schrijfkramp en kunnen ze geen kaasblokjes meer vasthouden. Als je dat makkelijker vindt, kun je je ook op Facebook opgeven.

Maandag 19 december a.s. laat ik hier (en op Facebook) weten van wie de muisjes graag het adres zouden krijgen.

Vrolijke groetjes,
Sandra

Operatie Kerstboom

Finny & Mac doen heel geheimzinnig de laatste dagen. Ze piepen veel, maar als ik in de buurt kom, dan zijn ze stil. Vandaag wordt ineens duidelijk wat er aan de hand is. Ze hebben ‘Operatie Kerstboom’ voorbereid! Wat dat is, ‘Operatie Kerstboom’? Ik laat het jullie zien!

Mac hangt bovenin de kunst kerstboom. Het is nog een hele kale kerstboom. Helemaal niet gezellig zo.

‘Zo gaat het goed Finny!’ piept Mac, terwijl hij naar beneden kijkt.

Onderaan de kale kerstboom staat Finny. Voor de zekerheid heeft hij een veiligheidshelm opgezet. Er liggen allemaal takken om hem heen.

Wat heeft Finny tussen zijn pootjes?

Aha, het is een tekening! Op de tekening staan pijlen. Ik denk dat de tekening uitlegt hoe de takken in de boom moeten. Maar hoe krijgen twee kleine muisjes die grote takken naar boven?

Ik zie touw…
En de stoere muizenauto…
Het lijkt wel een… hijskraan?

Wat slim! Finny gebruikt de auto om aan het touw te trekken. Zo hoeft hij zijn muizen-spierballetjes niet te gebruiken.

Finny trekt de takken naar boven en Mac zit in de kerstboom om ervoor te zorgen dat de takken goed vast komen te zitten. Als alle takken erin zitten, hijsen de muisjes ook de lichtjes, de ballen en allerlei andere dingen omhoog. De kerstboom wordt prachtig versierd.

Operatie Kerstboom was een muisachtig grote klus, maar Finny & Mac kunnen trots zijn. Kijk eens hoe mooi!

Vanavond krijgen jullie een stukje van onze kaas, knappe muizenmannen!

Vrolijke groetjes,
Sandra

Dank je wel SinterPIEPklaas!

Finny & Mac zitten gezellig in hun muizenhuis. Bijna tijd om naar bed te gaan. Ineens springt Finny uit zijn stoel: ‘We moeten onze schoentjes zetten Mac. Met hooi!’

Tijd om de schoentjes te zetten

Finny haalt zijn schoenen en zet ze bij de kachel. Mac kan niet achterblijven. Hij legt zijn boek aan de kant en gaat ook zijn schoenen halen.

En dan… vullen maar! De muisjes proppen hun schoentjes vol. Er ligt een grote berg hooi voor de kachel van het muizenhuis, maar zou het genoeg zijn voor het paard van Sinterklaas?

Het is een hele berg, maar is het genoeg?

De muisjes gaan naar bed. Ze dromen van bergen pepernoten en schuimpjes. En ook… van de Sint die op zijn paard door het dak van hun muizenhuis zakt!

Maak je geen zorgen Finny & Mac! Kijk eens wat de Sint heeft gebracht?

Wat een verrassing!

Wauw! Een letter M en een letter F van chocolade! Met lekkere gekleurde suikerkorreltjes erop!

Dank je wel Sinterklaas!

Finny & Mac piepen héél hard: ‘Dank je wel Sinterklaas!’

‘Dat is goed gegaan Mac!’ piept Finny. Mac knikt enthousiast. ‘Dat moeten we nog een keer doen, maar dan beter,’ zegt Mac en hij begint te lachen. Finny kijkt hem aan. Hij snapt niet wat zijn neef bedoelt. ‘Beter?’ piept Finny vragend.

‘Kom, ik laat het je zien!’ zegt Mac en hij rent weg.
Wat doen ze nu? Ik zie dat ze mijn laarzen hebben gevonden. En… ze stoppen er héél veel hooi in!

Finny & Mac zijn reuze trots. Ze weten zeker dat de Sint ze extra zal belonen, omdat ze zo goed voor zijn paard zorgen.

Ik vind het niet zo’n goed idee; mijn tenen kriebelen al bij de gedachte dat ik mijn laarzen morgen weer aan moet trekken. Maar ja… ik wil de muisjes niet teleurstellen. Dus ik laat het hooi zitten. Ik ben benieuwd wat de Sint ervan denkt.

De volgende ochtend word ik wakker van een oorverdovend ‘JoePIEP! Dank je wel SinterPIEPklaas Muizenvriend!’ Wat zou er gebeurd zijn?

Twee harten van kaas!

Allemachtig! Kijk nou? Twee harten van kaas voor de muisjes! Nu snap ik waarom ze zo blij zijn. Die Sint weet precies waar je de muizenneefjes het aller-aller gelukkigst mee maakt!

De Kaasbaasjes aan de knabbel

Geniet ervan muizenvriendjes! Ik ga eens kijken of het paard van Sinterklaas mijn laarzen goed leeg gegeten heeft… Brrrr… anders heb ik vandaag kriebeltenen…

Vrolijke groetjes,
Sandra

Wat lust het paard van Sinterklaas?

Sinterklaastijd. Ook Finny & Mac vinden dit een hele leuke en spannende tijd. Zou de Sint de schoentjes van onze muisjes weten te vinden? Ook als ze soms een beetje ondeugend zijn?

De muisjes weten dat het helpt, als je iets lekkers bij je schoen legt voor het paard van Sinterklaas. Maar wat lust het paard van Sinterklaas? Suikerklontjes? Nee… die zijn niet goed voor de tanden.
Maar wat dan? Wortels? Appels? Hooi?

‘Hooi!’ piept Finny. ‘En ik weet waar je hooi kunt vinden; op een boerderij!’
Mac vindt het een prima idee. Hij gaat op zoek naar zijn kruiwagen en samen gaan de neefjes naar een klein boerderijtje. Finny kent de weg. Zou hij hier al vaker geweest zijn?

‘Hier moeten we zijn Mac. Hier ligt het hooi.’ Finny duwt de deur open, zodat Mac er met zijn kruiwagen doorheen kan. Maar wat zit er achter die deur? Het is een… Kattenmormel!!!

Oh nee, een Kattenmormel!

RENNEN Finny & Mac!! Ren voor je leven!

Finny & Mac lopen zo hard als ze kunnen. Hun klompjes kletteren op de stenen. Af en toe kijken ze angstig om, maar het griezelige beest met de grote, goudgele ogen komt ze niet achterna. Ik denk dat het Kattenmormel net zo hard van de muisjes is geschrokken als zij van hem. En dat vind ik niet gek. Zeg nou eerlijk; heb jij ooit een muis op klompjes gezien?

Nu hebben ze nog geen hooi voor het paard van Sinterklaas… Maar Finny & Mac zijn niet voor één kat eh… gat te vangen! De volgende dag komen ze terug naar de boerderij. Met de kruiwagen. Maar wat ligt er op de kruiwagen? Wat gaan de muisjes doen?

Finny & Mac proberen het nog een keer. Wat hebben ze meegenomen?

Finny & Mac sluipen naar de stal. Mac gaat achter een paal staan en gluurt om het hoekje. Is het Kattenmormel er nog steeds? ‘Kom kijken Finny!’ piept Mac ‘Kom maar achter mij staan.’
Finny gluurt over de schouder van Mac en ziet… TWEE Kattenmormels!
De Kattenmormels zijn met elkaar aan het spelen. Ze rennen over het erf en lijken niet in de gaten te hebben dat de twee muisjes op klompjes terug gekomen zijn.

‘Tijd voor Robot Muis!’ piept Finny.

Robot Muis?

Finny haalt de doos van de kruiwagen van Mac en maakt hem open. Er zit een muis in!

Finny & Mac hebben een hulpje meegenomen: Robot Muis!

Het is niet zomaar een muis. Het is inderdaad een eh… Robot Muis! Een muis die je met een sleutel op moet winden. Mac houdt Robot Muis vast, terwijl Finny aan de sleutel draait. Wat gaan ze met Robot Muis doen?

Finny draait aan de sleutel van Robot Muis

‘Nu gaan we de Kattenmormels voor de gek houden’, piepen de muisjes zachtjes. Ze zetten Robot Muis op de grond en laten hem los. Robot Muis heeft kleine wieltjes en rijdt zoeffff langs de stallen. De Kattenmormels kijken verbaasd naar de zoemende muis op wieltjes.

Daar gaat Robot Muis!

De kat die gisteren oog in oog stond met de muizenneefjes, kijkt zijn ogen uit. Gisteren twee muisjes op klompen en nu dit? Hij sluipt voorzichtig naar Robot Muis.

Robot Muis is een goede hulp voor Finny & Mac. Kattenmormel is afgeleid en Finny & Mac kunnen eindelijk de hooischuur in.

‘Kijk eens Mac! Dar ligt genoeg hooi. Hier kunnen we wel een beetje vanaf halen voor het paard van Sinterklaas.

Finny begint aan een touw te trekken, terwijl Mac met zijn muizenbillen in het hooi ploft. ‘Dat ligt lekker zacht Finny!’ piept Mac blij. Finny schudt zijn hoofd. Hij trekt nog wat harder aan het touw. PLOF!!
Er komt een hele lading hooi naar beneden. Alles valt bovenop de luie Mac, die héél snel overeind springt. ‘HatsjoePIEP! Dat kriebelt!’ Mac proest en veegt al het kriebelhooi van zijn lijfje. Samen met Finny legt hij een stapeltje hooi in de kruiwagen.

‘Zo… dat is genoeg. Het paard van Sinterklaas moet niet teveel eten, anders zakt hij door het dak!’

De katten vonden Robot Muis maar een raar beest. Het was grappig om hem achterna te rennen, maar dat gezoem? En hij ruikt niet eens als een lekker muizenhapje. Dus ze zijn maar weggelopen. Tijd voor een middagdutje in de zon. Ze dromen vast van muisjes op klompjes!

Finny & Mac kunnen veilig weg lopen. Robot Muis is weer in zijn doosje gekropen, zodat Finny & Mac hem mee naar huis kunnen nemen. Bovenop de kruiwagen met hooi.

Missie geslaagd!

Zou de Sint binnenkort naar de muisjes komen? Ik ben benieuwd!

Vrolijke groetjes,
Sandra

Een muisachtig leuke vakantie! – deel 2

Finny & Mac zijn met ons mee geweest naar het heuvelland van Zuid Limburg.
En wat is er leuk aan heuvels? Dat je op wieltjes, zonder moeite, héél hard naar beneden kunt gaan!

De muisjes gaan dat vandaag uitproberen op hun skateboards.

Skateschoenen, skateboard… Finny & Mac zijn er klaar voor!

Mac kan niet wachten; hij staat al met één muizenpootje op zijn skateboard. Finny is een beetje voorzichtiger: ‘Even wachten Mac! Daar beneden lopen mensen. Als we niet kunnen stoppen, rijden we ze omver!’

Als de mensen uit de weg zijn, stapt Mac op zijn skateboard.
‘JoePIEP!’ roept Mac vrolijk, terwijl hij naar beneden rolt, ‘Dit gaat makkelijk!’

Finny vindt het een beetje spannend. Met bibberende pootjes springt hij op zijn skateboard.

‘PIEP op Mac! Ik kan niet stopPIEPen!!’ Finny zwaait met zijn pootjes terwijl hij Mac inhaalt.

‘Niets aan de hand Finny! Gewoon blijven staan. JoePIEP! Voel de wind in je oren!’
Mac gaat naast Finny rijden en piept enthousiast: ‘Goed zo Finny en nu remmen. Ik doe het voor.’

Hupsakee! De muisjes gooien gewoon hun skateboard dwars om te remmen. Wat knap!

Finny piept vrolijk: ‘Ik had een beetje kriebels in mijn buik Mac, maar het was heel leuk!’

‘En nu weer terug naar boven lopen, PIEP poeh!’ zucht Mac.
‘Als we boven zijn, hebben we wel een glaasje limonade verdiend!’ glundert Finny.
‘Met een kaasje?’ Mac geeft Finny een knipoog.
‘Jaaa! JoePIEP!!’

Ik hoop dat de muisjes straks nog in hun broekjes passen!

Vrolijke groetjes,
Sandra